Palma avança cap al model de ciutat intel·ligent mitjançant l’activació de la Infraestructura de Dades Espacials (IDE) - Comunicació i Premsa
Palma avança cap al model de ciutat intel·ligent mitjançant l’activació de la Infraestructura de Dades Espacials (IDE)
El nou geoportal, cofinançat pels Fons Europeus, posa a l’abast de l’usuari un enllaç directe per a consultar informació útil i rellevant sobre el municipi
Palma, 16 de novembre de 2023.- Els mapes municipals oficials, la localització dels carrers que es mantenen tallats per obres o qualsevol altra circumstància, o la relació d’indrets on hi ha atorgades llicències de construcció. Aquestes són només algunes de les informacions a les quals el ciutadà de Palma pot accedir gràcies a la Infraestructura de Dades Espacials (IDE), un innovador recurs creat per l’Ajuntament a partir del cofinançament aportat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional FEDER, en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible 2014-2020.
El desenvolupament d’aquesta eina s’ha duit a terme dins l’Estratègia de desenvolupament urbà sostenible i integrat Pla Litoral de Ponent de Palma (EDUSI-PLP).
Segons ha indicat el coordinador general d’Innovació i Districte Digital, David Díez, “l’objectiu és posar a disposició dels palmesans qualsevol dada, indicació o informació que sigui important per al seu dia a dia o per a les gestions que necessitin efectuar com a usuaris”.
Aquest sistema de cartografia pretén facilitar una resposta efectiva a una petició formulada, des de fa anys, per tècnics municipals de diferents àrees.
En aquest sentit, aquest IDE o geoportal suposa “la consecució de dues de les peces que integren una ciutat intel·ligent”, ha assenyalat Díez, fent referència al desenvolupament d’un Repositori GIS i un geoportal de dades obertes, que, segons ha explicat, “permetin superar el model convencional de gestió jerarquitzada per tal d’avançar cap a una configuració de la ciutat plantejada com una sola unitat”.
La posada en funcionament de l’IDE forma part dels projectes realitzats en el marc de l’EDUSI-PLP. De fet, l’equip de govern actual té la intenció de donar continuïtat a aquestes actuacions a partir de 2024, iniciant una segona fase que inclourà la millora del suport i del manteniment, així com el desenvolupament de funcionalitats noves i evolutives.
Aquest enfocament té com a expectativa, en paraules del coordinador general d’Innovació i Districte Digital, “impulsar eficaçment les tecnologies geoespacials per tal d’incidir en una millora de la gestió municipal, i acostar-la a la realitat i les necessitats dels ciutadans”.
Els avantatges aportats per l’IDE són notables, ja que els usuaris podran accedir fàcilment a dades actualitzades, eliminar ambigüitats en la identificació d’informació i conèixer-ne la procedència.
A més, aquest sistema és, seguint les explicacions de David Díez, “una eina corporativa que brinda als funcionaris la capacitat de fer servir una base de dades oficial comuna sobre carrers, arbrat, enllumenat i altres equipaments”.
Al mateix temps, professionals i empreses també es beneficiaran d’aquest recurs, atès que podran descarregar-se mapes urbanístics oficials en format estandarditzat, en qualsevol moment.
Des d’aquest punt de vista, Díez considera que la creació de l’IDE “implica un pas crucial per a la plena evolució de Palma com a ciutat intel·ligent, ja que permet una gestió més integral i eficient del territori en conjunt”.
La infraestructura està disponible en l’enllaç següent: https://geoportal.palma.es/
Data darrera modificació: 17 de novembre de 2023