Publicador de continguts


L’Ajuntament presenta l’Informe anual de violència contra les dones corresponent a 2022


21 de novembre de 2023

Lourdes Roca: “La violència de gènere adopta diverses formes, i és la nostra obligació com a societat abordar totes les dimensions d’aquest problema. Estam compromesos a millorar la seguretat i el benestar de les dones de Palma

Palma, 21 de novembre de 2023.- La tinenta de batle de Serveis Socials, Lourdes Roca, juntament amb la sociòloga Lourdes de la Cruz, han presentat avui els resultats de l’Informe anual sobre la violència contra les dones corresponent a 2022. La presentació es realitza en el marc del Dia Internacional de l’Erradicació de la Violència contra les Dones, que se celebra el pròxim dissabte, 25 de novembre.

Roca ha declarat que “la violència de gènere adopta diverses formes, i és la nostra obligació com a societat abordar totes les dimensions d’aquest problema. Estam compromesos a millorar la seguretat i benestar de les dones a Palma.”

L’informe posa de manifest que el 68% dels delictes per violència de gènere a Palma correspon a lesions i maltractament. Durant l’any passat es varen registrar 4.608 delictes, i en 2 de cada 10 casos el motiu era el trencament de penes o mesures judicials. Cal assenyalar que les ordres de protecció implementades s’han duplicat a Palma en comparació amb l’any anterior, amb un augment del 55% en el conjunt de les Balears. Entre les sol·licituds s’evidencia un augment significatiu d’un 222% cap al cònjuge i un 166% cap a l’excònjuge.

El perfil de les sol·licituds de protecció mostra que en el 53% dels casos el denunciat és un home de nacionalitat espanyola, mentre que el 47% restant és de nacionalitat estrangera. En el 41% de les mesures aplicades es prohibeix la comunicació, i en el 27% dels casos s’estableix un allunyament.

Protecció i atenció a les víctimes

Durant el 2022, 3.211 dones a les Balears varen comptar amb un sistema de seguiment integral, cosa que representa un augment del 85% en comparació amb l’any anterior. Un 24% més de dones varen disposar de protecció oficial i es varen activar 49 dispositius ATENPRO, que beneficiaren 192 dones.

Al 016 es varen atendre 1.736 trucades, 163 més que l’any anterior.

SAMVVM i SAIVM a Palma

L’Ajuntament de Palma disposa de dos serveis especialitzats per a l’atenció de dones víctimes de violència: SAMVVM i SAIVM. En el SAMVVM (Servei d’Atenció a Dones Víctimes de Violència Masclista) es varen acollir 207 persones, entre dones víctimes i els seus fills. En el servei ambulatori SAIVM, es varen atendre 970 víctimes, un 13% més que el 2021.

La violència invisible

L’informe recull que gairebé 1 de cada 3 dones majors de 16 anys ha patit violència per part d’alguna parella o exparella al llarg de la seva vida i només 2 de cada 10 víctimes interposen una denúncia.

Altres violències

El 86% dels delictes sexuals tenen com a víctima una dona i el 14% un home. Aquesta pauta augmenta en els delictes d’assetjament (93% de les víctimes són dones), agressió sexual (90-91%) i abús sexual (86-89%). No obstant això, el 97% dels autors de delictes sexuals són homes.

Pel que fa a la ciberdelinqüència sexual, es varen registrar 1.628 delictes, el 71% de les víctimes dels quals són dones, principalment menors d’edat (85%). En el 97% de les 752 detencions, el detingut era un home, sent el perfil d’aquest cibercriminal un home d’entre 18 i 50 anys.

Pel que fa a les dades sobre el tràfic amb fins d’explotació sexual (TFES), destaca que, a Palma, el 22% de les persones que exerceixen la prostitució estaria en situació de TFES, totalitzant 318 víctimes. El 99% són estrangeres, principalment de Colòmbia, Nigèria, Xina i Brasil. Sis de cada 10 estan en situació irregular, amb una edat mitjana de 34,6 anys. La meitat d’elles estan explotades en un habitatge particular.


Data darrera modificació: 21 de novembre de 2023